tirsdag 24. mai 2016

Natt og dag (Viola tricolor)

Denne vakre blomsten har både natt og dag i seg. Lys og mørke. Sol og måne. Natt og dag kalles jo også for stemorsblom og her kommer forklaringen hvorfor: Den største og flotteste kronbladet er stemoren, som sitter på to stoler, to begerblad. Den gule flekken i midten er rømmegrøtfatet som hun holder i fanget. Natt og dag blir også kalt skjereblom, maikatt, kjerkefolk, kjerringtenner, sypiker og gammel-kjerringblome.
Når du ser en natt og dag kan du tenke litt på din egen tosidighet. Alle har vi en dagside og en nattside. Vi er det lyse og vi er det mørke. Natt og dag viser oss at det er i orden å inneholde begge deler og samtidig føle seg vakker og være i balanse og harmoni.
Det er ingen bestemt tradisjon for bruk av stemorsblom i Norge, som jeg kjenner til, men i andre land i Europa har den blitt brukt i folkemedisinen. Den skal ha både slimløsende, vanndrivende, blod-rensende og hudrensende egenskaper. Mot kviser, utslett, eksem og kløe anbefaler noen en kur med urtete av stemorsblom over flere uker. Som slimløsende middel blir den brukt mot bronkitt, kikhoste, katarrer og infeksjoner.
Stemorsblomsten vokser i hele landet fra april til oktober, men den er sjelden i Finnmark. Stemorsblom er kommuneblomsten til Grimstad kommune i Aust-Agder.
*
DagR

Natt og dag/Stemorsblomst