tirsdag 24. mai 2016

Brenneslesuppe


En tidlig sommermorgen kan du gå ut i skogen i nærområdet der du bor og lete etter brennesler. De vokser i grøfter, i barskog og løvskog, men du bør helst unngå brenneslene som er for nære bilveiene. Gjør det til en spennende opplevelse for deg selv og tenk at du er en gammel trollkvinne eller trollmann, som skal ut i skogen og sanke helende urter.
Brennesle
Når du skal ut å plukke brennesler til suppe, må du ha god tid. Ta gjerne med deg barna og kjæledyr. Du trenger en bærepose, hansker, saks eller kniv. Når du finner et sted med brennesler: Bruk litt tid på å finne ut hvilke nesler som skal klippes. Lukk øynene og spør så planten selv om den kan vise deg det beste stedet. Når du blir vist til det rette stedet, kan du lage en liten takkebønn til planten. Takk planten for den næringen den gir, for at den er vakker og at den vil komme til god nytte for hele familien. Det er i orden om du plukker de unge brenneslene, du klipper av toppen ca. 8-10 cm, de må tas før de blomstrer. Bruk tid på å klippe og ta med deg alle brenneslene som du klipper. Fyller du en hel bærepose med brennesler, blir det suppe til en fem-seks personer.
Når du kommer hjem kan du legge dem i kaldt vann og skylle rikelig og godt av dem. Så kan du legge dem i en stor kjele med vann og ha litt salt i. La kjelen koke ca 7-8 min. Etter kokingen kan du hakke og dele dem bedre med en sleiv eller på annet vis. Nå kan du lage en jevning med hvetemel og smør. Når jevningen er klar, tilsetter du vann og buljongterninger. Etter at neslene er tilstrekkelig hakket opp og renset, tilsetter du brenneslene i kokekraften. Det setter en ekstra spiss om du smaker til med litt kjørvel, gressløk, hvitt pepper og fløtemelk. Tilslutt kan du ha i en par kokte egg. Neslesuppa skal koke i en 4-5 minutter. Dekk gjerne bordet med grønn duk, grønne lys og servietter til ære for neslene og skogens vesener.
Brenneslesuppa har skogens villgrønne smak. Det er organisk mat på sitt beste. Villskapen erter på seg smaksløkene. Smaken er kraftig og kan minne litt om spinat. Suppa gir deg raskt en metthetsfølelse og det er et bortimot gratis måltid. For barn er det et evetyr å hente og tilberede mat de selv har funnet i skogen. De elsker å spise det de selv har laget. Det er lærerikt og det får frem en stolt følelse i barna.
For mange er jo brenneslene bare forbannet ugress, som de ønsker å røske opp med roten. Om de bare visste at de hadde en grønn skatt i sin egen hage! Det sies at de fete næringsrike brenneslefrøene, som kan presses ut, inneholder hormoner som øker sexlysten. Kanskje er det slik fordi neslene har en krypende jordstengel og vet å spre seg fort. I Egypt brukte man frøene til lampeolje. Brenneslene er litt som illsinte furier, som kan temmes. Når du blir venn med planten, kan du dra nytte av dens egenskaper.
Neslene har vært brukt som mat og medisin i Norden i hundrevis av år. Da vikingene kolloniserte Island på 900-tallet hadde de med seg nesler. Osebergdronningen hadde nesler med seg i skipet. Brenneslene har en fantastisk evne til å forsvare seg. Det er også noe planten kan lære deg. Når du berører stengelen eller et blad på neslen, vil du brekke de små sprøytelignende hårene, som da vil sprute inn et kjemisk stoff, som gir betennelse på huden.
Neslen renser og reduserer sukkerinnholdet i blodet ditt og er til avhjelpelser for betennesler. Nesler inneholder rikelig med jern, vitamin C og klorofyll. Det sies også at neslen er god for gravide og demper kraftige menstrasjonsblødninger. Planten er også effektiv på leddgikt, prostata og astma.
På grunn av de brenner, lar beitende dyr plantene stå i fred. Storneslene har hjerteformede blader, og du kan bli brent av planten, som i kjærlighet. I gamle dager vevde man stoffer av brenneslegarn. Stoffet fra brennesle var mykt og fint og passet spesielt godt til undertøy.
I H. C. Andersens eventyr om De ville svaner, må Elisa plukke brennesler med bare hendene og lage skjorter av dem for å befri brødrene sine som er omskapt til svaner...
Her er en oppskrift på neslesuppe til 4 porsjoner:
4 porsjoner
• 1,5 - 2 liter friske nesler
• 1,5 ss smør eller margarin
• 4 ss hvetemel
• 1 og en kvart liter vann
• 2 grønnsakbuljongterninger
• (ev. buljong fra helsekostforretning med mindre salt)
• 1 liten bunt gressløk
• (evt. en liten vårløk istedet)
• Litt frisk eller tørket kjørvel (kan sløyfes)
• Lettmelk, H-melk eller litt fløte blandet opp med melk til 2 dl.
• Hvit pepper
• Til servering: Kokt egg, brød med ost.
*
DAGR 2013

Brenneslesuppe