onsdag 25. mai 2016

Morgenkaffe gir gull i munn

Kaffeplanten
Kaffen kom til Norge på slutten av 1600-tallet. I førstningen var det bare de velstående borgerne som kunne nyte godt av kaffens gleder. I dag er det ingen andre land som drikker like mye kaffe per innbyger som i Norge.
Kaffens historie er minst 1500 år gammel. En vandrehistorie sier at det i Etiopia var en gjeter med navn Kaldi, som oppdaget at geitene oppførte seg merkelig etter at de hadde spist en plante med røde bær. Geitene fikk ikke sove om kvelden. Kaldi skal så ha fortalt historien sin om geitene til en munk, som eksperimenterte med å helle varmt vann over bærene. Munkene hadde tidligere hatt problemer med å holde seg våken under bønnestundene, men ikke nå lenger.
Utgangspunktet for kaffebønner er altså kaffebær, som i dag blir dyrket i tropiske strøk Sør- og Mellom-Amerika. Bønna er steinen i bæret som påvirker graden av fruktig smak som setter seg i bønnene. Etter tørkeprosessen skal bønnene brennes. De ulike kaffebønnene krever ulik tid og temperatur, og det er disse variasjonene som gir en spennende og unik aroma.
Er svart kaffe sunt?
Den ene etter den andre studien viser at svart kaffe er sunt. Men kaffedrikkingen bør likevel ikke overdrives. I en studie som er basert på data fra 27 000 eldre kvinner som ble fulgt over 15 år, hevdes det at for kvinner som drikker moderate mengder med kaffe (1-3 kopper om dagen) har 20-25 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og betennelsesrelaterte (inflammatoriske) sykdommer.
Kaffe står utrolig nok for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Inntil fem kopper om dagen beskytter mot mange utbredte sykdommer. Men ikke drikk mer. Forskning har vist at et kaffekonsum på over 28 kopper i uka er koblet til høyere dødelighet for de under 55 år.
Den samme forskningen viser at antioksidater i pilleform ikke virker. C-vitamin, E-vitamin og betakaroten er de antioksidantene som er studert mest. Man har tenkt seg at dersom man tar en tablett med disse antioksidantene så vil det redusere sykdom. Det er ikke tilfelle.
Forskeren Alan Crozier la fram resultater sine på Society of Experimental Biology at en bestemt type antioksidant er grunnen til at kaffe ser ut til å beskytte mot diabetes og kanskje kan beskytte mot tykktarmskreft.
Antakeligvis er det filterkaffe traktet på en ren kaffemaskin, som er den sunneste kaffen. Når antioksydantnivået måles i mmol/100 g, kommer filterkaffe best ut etterfulgt av frysetørret kaffe. Kvaliteten på kaffen i kaffemaskinene varier en hel del. Vannkvaliteten er ofte den viktigste ingrediensen i en god kopp kaffe. Lager du kaffe av gammelt dødt vann blir det ingen god kaffe. De verste kaffeopplevelsene har jeg fra kaffemaskinene på bensinstasjonene. Og styr for all del utenom genmodifisert kaffe fra Starbucks.
Hva er ditt beste kaffeminne?
For meg er det å lage morgenkaffe et lite rituale i seg selv. Dagen blir ikke helt den samme uten en kaffe på morgenen eller formiddagen. Jeg har mange gode kaffeminner fra reiser jeg har gjort. Det er alltid like spennende å smake kaffen på nye steder. De aller beste kaffeminnene har jeg fra en fortauscafe i Toscana, og fra skogen, der morgenkaffen har blitt laget over et bål.
*
DAGR

Bålkaffe
Aktuelle linker: