onsdag 25. mai 2016

Bjørkas medisin, gudinnen Frigg og runen Bjarkan

Min erfaring er at spiritualitet som fungerer kan omsettes i praktisk viten. En kan undre seg over at bjørka har fått sin egen rune. Det kan det være mange grunner til. Men opplagt er de helende egenskapene. Da er det også opplagt at runen bjarkan forbindes med Frigg (den elskelige), som på mange måter er healernes mor i den norrøne kosmologien. Frigg besitter den stille kunnskapen; hun er gudinnen som verner om og gir emosjonell støtte i alle relasjoner. 
Runen Bjarkan
Når Odin skal ut å utfordre den allvitende jotnen Vavtrudne i kunnskapslek med livet som innsats i Vavtrudnesmål, søker han først råd hos Frigg. Frigg sier at hun helst ser at Herfaderen blir hjemme, men når ikke annet nytter, slipper hun straks motstanden sin og gir lykkeønskninger på veien: ”Lykke på ferden,/lykke heim igjen, lykke på vide veg; må vettet ditt duge/når du, Aldafar,/skal møte jotnen i ordstrid.”

Frigg er også den som er der for å beskytte sønnen Balder når han drømmer om sin egen død. Frigg reiser rundt og krever ed av ild, vann, jern, malm, stein, jord, trær, sykdommer, dyr, fugler, eiter og ormer, så de ikke skal skade Balder.

Det sies at Friggs sendebud er åsynjen Gna, Fulla kjenner alle hennes hemmeligheter og Hlin beskytter alle mennesker, som Frigg ønsker å gi beskyttelse. Friggs posisjon undervurderes ofte i den norrøne mytologien, men hun er langt mer enn Odins hustru. Frigg fremstår ofte som klokere enn Odin, hun understøtter livet og erobrer ikke for å tilegne seg ny kunnskap. Friggs skjulte forbindelse til nornene gir henne innsikt i den store drømmeveven, som de andre åsagudene ikke har tilgang til.

Frigg by Doepler.





I Sigerdrivamål får vi vite mer om bl.a. runen Bjarkans kvalitet i vers 9: ”Bergeruner skal du kunne/om du berge vil/foster fra fødende kvinne;/rist dem på handflaten,/grip om handleddet,/be så disene duge.” Og mer i vers 11: ”Greinruner skal du lære/om du vil lege bli/og skjønne deg på sår;/rist dem på barken,/og rist dem på kvister/der greinene går mot øst.”
Runen Bjarkan er i Tyrs ætt. Elementet er jord. Polaritet er feminin.

Andre bergeruner i tillegg til Bjarkan, er Fe og Pertho. Det er disenes runer. 

Det personlige møtet med bjørka er likevel det som huskes. Bjørka er et nasjonalsymbol på 17. Mai. Lyden av en raslende vårvind i de irrgrønne bjørkebladene er helt spesiell og gledesfylt. Bjørka er lys og lett og minner oss om forelskelse og ungdommens vår. Skjønnheten som alltid vender tilbake med naturens sykluser. Fuglene elsker bjørka. Med bjørkenever gir vi god næring til ilden og bålet vårt brenner i all slags vær. Og runen Bjarkan kan hjelpe deg til å åpne opp for vårens nyfødsler og skjønnheten i naturen. 

Runen Bjarkan er et kraftfullt energisymbol, som i sitt energimønster bærer innsikt om fødsel, hjem, healing, beskyttelse, fruktbarhet, renselse, støttende relasjoner og glede på det seksuelle området. Men vel så viktig er bjørkas praktiske nytteverdi:

Bjørkesaft har vært et energitilskudd for dyr og mennesker i gammel tid, både i fóret til dyrene og maten. Sevjen er full av energi, rik på C-vitamin og svært rensende. Bjørkesaft kan tappes ganske enkelt rett før skuddene kommer om våren. Bjørkete kan lages av bladene på samme tid. I sagaene får vi høre at vikingene brukte bjørkesaft for gyllent og sunt hår. I Japan og Korea kalles bjørkesaft for gudenes drikk. Og av bjørkebarken kan du lage en liten fløyte.

Kreftkjuke/Chaga.
Chaga-soppen eller kreftkjuke som vokser på bjørka, inneholder en høy andel av antioksidanter og er svært helsebringende. Soppen som kalles for chaga av innfødte stammer rundt hele Nordkalotten. I Nord-Amerika, hvor urbefolkningen bruker soppen som medisin, kalles den Tiaga eller Tsi Aga. I østeuropeiske land har chaga tradisjonelt vært anvendt som et middel mot kreft, dårlig fordøyelse, sår og tuberkulose. Tidligere drakk enkelte i Russland daglig et brygg laget av soppen, på samme måte som vi drikker kaffe eller te. Man har sett at blant disse folkegruppene er det svært få forekomster av kreft, noe som enkelte mener skyldes at disse folkene, samtidig som de har hatt gleden av å drikke en smakfull og billig drikk, gjennom chaga-te også har inntatt en kreftforebyggende medisin. (Chaga-kilde: Urtekildens planteleksikon)

*
DAGR 2014

Aktuell link:
Kreftkjuke/Chaga