torsdag 28. juli 2016

Norske trolldomsplanter – Tysbast (Daphne mezereum)

I det siste har jeg kommet over to ulike planter, som begge har en gammel historie som trolldomsplanter. Plantene jeg oppdaget var tysbast og firblad (trollbær), begge vokser side om side i det samme skogsområdet i Mjøstraktene. I denne teksten vil jeg skrive litt om tysbast, som er en vakker og giftig plante i det som kalles tysbastfamilien. Den vokser over store deler av landet, den er også funnet i høyfjellet mer enn 1000 moh. Jeg har ingen spesialkunnskap om disse to plantene og må derfor forholde meg til den informasjonen jeg har funnet i skrevne kilder.

tysbast
Tysbast-navnet og trolldom
Navnet tysbast kommer av den norrøne guden Ty eller Tyr. Nordens urbefolkning brukte tysbast både som medisin og trolldom. Da brant man basten under kyrne for beskyttelse mot ondskap og trollpakk eller bandt en krans av basten rundt halen på dyrene. Å gå med litt bast i lomma var beskyttelse mot huggormbitt. En puttet også en bær eller to opp i brennvinet. Da sies det at brennvinet ble eksta sterkt og ildfullt. På dansk kalles tysbast for Pebertræ p.g.a. den brennende følelsen bærene eller barken gir. Luther skrev at «djevlene tør ikke tygge Kellerhals (tysbast), fordi den vil brenne dem i halsen som den hellige ild». På samisk blir planten kalt for burimuorji, på engelsk for Mezereum, på svensk for Tibast eller Källarhals.

Anvendelse av planten
Enkelte samer bruker fortsatt tysbast forebyggende mot influensasymptomer. Da lager man et teavkok av en liten barkebit fra tysbast og lar det småkoke i ca. 40 min. Videre har planten blitt brukt til behandling av gikt, revmatisme, byller, tannverk, ormebitt, forkjølelse, tuberkulose, utslett (aldri mer enn 3 bær av gangen), som avføringsmiddel og som brekkmiddel. Ett bær skulle være nok til å drive ut bendelorm. Aller viktigst var nok anvendelsen av tysbast mot engelsk syke (rakitt), en sykdom som ofte ble satt i forbindelse med trolldom. På midten av 1700-tallet hevdet den engelske legen Rich. Russel at barken kunne hjelpe mot syfilis, og deretter ble den i mer enn hundre år et mye brukt middel mot denne sykdommen.

I Sibir kunne magre og bleke personer gni inn ansiktet med saften av bærene, eller vaske det med vann hvor det hadde ligget tysbastbark i lengre tid. Dette ga et friskt og fyldig utseende, noe som skyldtes at huden ble overirritert, rødmet og hovnet opp. I tillegg til å være et svært farlig skjønnhetsmiddel, kunne denne behandlingen gi eksem, hodepine og ødelagte nyrer.

I homeopatien utvinnes et middel for plager i hud og tynnslitte nerver. Det star skrevet at homeopatmiddelet Mezereum passer best for personer med tendens til fortvilelse, apati og manglende engasjement. De har også tendenser til hypokondri. I tillegg har stoffene dafnetoksin og mezerein fra tysbast vært under utforskning for sin medisinske virkning ved bl.a. leukemi. Både roten, bærene og barken fra tysbast blitt brukt medisinsk. Det gjøres ved at barken flekkes av greinene tidlig på våren og tørkes i bunter, som henges på et luftig sted. Drogen må bare håndteres av profesjonelle og med god beskyttelse av hendene, da giftstoffer i planten kan absorberes gjennom huden.

Beskrivelse av planten
Tysbast er en bladfellende busk, som kan bli inntil 1 meter høy. Barken på greinene er seige og lysegrå/brune. Bladene er lange og ser glatte og “lakkerte” ut. Blomstringen skjer i mars og mai. Kronbladene er rosa eller fiolette og velduftende ca 10-15 mm lange. Blomstene lukter godt, men resten av planten lukter vondt. Frukten/bærene er avlange og har en intens rødfarge med et frø inni. Bærene som resten av planten vil gi en brennende smak.

tysbast plansje


Advarsel
Det er ikke uvanlig at svært giftige planter også har en sterk medisinsk og helbrendende virkning, når den behandles rett med kunnskap og erfaring. For å få kjennskap til denne kunnskapen bør en ta kontakt med urtekyndige og plantespesialister, som over tid har opparbeidet seg egne erfaringer om innhøsting, tilberedning og plantens virkning og helserisiko. Tysbast er imidlertid en svært giftig plante som må omgås med forsiktighet. Innvortes bruk frarådes. Hudkontakt med plantesaften tysbast kan gi blemmer. Det sies at kun seks bær er nok til å ta livet av en ulv. I våre dager anvendes planten medisinsk hovedsakelig i homeopatisk fortynning. Se vedlagte linker for mer om advarsler og bivirkninger forbundet med tysbast.
*
DAGR 

Aktuelle linker:

http://www.siste.no/bolig/vakker-men-farlig/s/1-103-5991184