fredag 5. august 2016

Norske trolldomsplanter - firblad (Paris quadrifolia)

Firblad
Så dukket den plutselig frem fra ingen steder. I enden av et hogstfelt i Mjøsregionen lyser en blåsort bær i høyden over de fire støttende og spisse begerbladene. Den er unik I sitt slag da hver plante bare inneholder en bær, som kan ligne litt på blåbær. Som en heks i skumringslyset danser firbladplanten gjennom skogen med en vandrende jordstengel. Hvert år sender den et skudd med blader og blomster opp over jordoverflaten. Det er en nyfødsel som skjer. Jordstengelen dør, mens endeknoppen vandrer videre langs marken.
Trolldomsplante med narkotisk virkning som opium
Firblad er en riktig gammel trolldomsplante. På svensk blir den kalt for trollbär og på tysk for Einbeere. Det sies at firblad har en narkotisk virkning som kan minne om opium. Men for å oppnå en slik virkning må en opp i en dose som antakeligvis vil gi oppkast, svette, svimmelhet, kramper og tørr hals. Firblad må derfor behandles med den største forsiktighet. Overdosering kan være dødelig. En annen sak er at planten også har vært brukt som afrodisiakum for å øke sexlysten, derav det engelske plantenavnet True Love. Bladene og bærene har blitt gitt medisinsk for å gi motsatt virkning av det som sykdomssymptomet gir.
Bruk av planten
Vikingene fremskaffet rødfargen av firblad, som gjorde seg godt i veveriene. I antikkens Hellas ble firblad brukt mot byller i følge Matthiolus. Den kalles også halshyllebær her i Norge, som kan tyde på en lignende bruk. Atankeligvis ble roten spist rå eller det ble laget en halstinktur av bærene til gurling. Bladene ble lagt som kompress på verkesår og skader. Den har også blitt brukt mot vegglus, rabies og pest. I Russland har den til og med blitt foreskrevet mot sinnssyke p.g.a. den narkotiske virkningen planten har. Firblad brukte man sammen med blant annet tysbast for å verne kyrne mot de underjordiske. Firblad brukes i dag I homeopatien mot plager som migrene, nervesmerter og revmatisme, men er heller ikke der særlig anvendt.
Det magiske firetallet og en fjerding
Det magiske firetallet fins overalt i mytologi, religion og mystikk. Det er fire himmelretninger, fire elementer, fire årstider, fire livsfaser osv. Dette må ha appellert til de gamle urtekyndige. De fire bladene på firblad er to par, som harmonisk støtter sin blåperlede trone. Firblad har derfor blitt brukt I bryllupsseremonier og som beskyttelse mot hekser.
Kommunevåpenet til Enebakk
Også kommunevåpenet i Enebakk er fire firbladplanter. Hver firblad er en fjerding. En fjerding er det gamle norrøne ordet fjordungr som betyr en fjerdedel, for eksempel av en tønne korn, eller av en vei - en gammel norsk kvartmil het en fjerdingsvei - eller av et område, for eksempel et futesogn eller prestegjeld. Firbladmotivet er fra Enebakk kirke som ble bygget på 1100-tallet, like etter vikingtiden. Firblad var et vanlig motiv i middelalderen, både i Norge og ellers i Europa. Andre navn på firbladplanten er: Amonlauv, halsbyllbær, vegglusbær, ormebær, vargbær, grisebær og giftbær.
*
DAGR

Aktuelle linker:
http://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=3620
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/paris_qu.htm
https://snl.no/firblad