lørdag 2. juli 2016

Norske jordbær og sprøytemidler













Det som kunne vært en av de sunneste og mest næringsrike bærene, nemlig norske jordbær, har blitt noe av det mest usunne du kan spise. Det er trist at så mye som 95% av de norske jordbærene er sprøytet i følge en rapport fra Bioforsk.
Jordbærbondens ansvar
Spør du de som selger norske jordbær på bytorg og gater, aner de ikke om jordbærene de selger er sprøytet. Det er på tide at de som selger norske jordbær på gatene henger opp en plakat ved siden av jordbærene de selger med en oversikt over hvilke sprøytemidler som er brukt. Dette er jordbærbondens ansvar og ikke gateselgernes, som verken kan norsk eller aner hvor jordbærene kommer fra.


Hvordan kan det være sunt å spise jordbær?
Hele 30 ulike sprøytemidler er tillatt å bruke i produksjon av norske jordbær. Ni av disse er ugressmidler, ni er soppmidler og tolv er stoffer mot skadedyr. Boskalid, fenheksamid og fludioksonil er blant plantevernmidlene du kan regne med befinner seg på jordbærene du spiser. Det er som regel alltid minst to ulike sprøytemidler på jordbærene som undersøkes. Av og til kan det være opptil 7 ulike sprøytemilder på samme jordbær. Selv om jordbærene skylles, blir ikke kjemisk-systemiske sprøytemidlene vasket bort. Det fins flere stoffer i sprøytemidlene på jordbær, som f. eks spirodiklofen, som beviselig er kreftfremkallende. Og økologiske jordbær er det visst ingen jordbærselgere som har hørt om.
Da er det bare en ting å gjøre: Dyrk dine egne jordbær.
*
DAGR 2016

Aktuelle linker:
https://www.nrk.no/norge/bruker-kreftfremkallende-sproytemidler-1.12474037
https://www.nrk.no/norge/jordbaer-pa-sproytemiddeltoppen-1.7703167
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2015/07/30/194412584/sproytemiddel-gir-kreft-hos-dyr-brukes-pa-norsk-frukt-og-jordbaer