søndag 16. september 2018

Jordskokk - solrota

Jordskokk rotknoll.
Foto: Dag R. Linnerud

Indianerne kalte jordskokk for sun root. Det er nok fordi jordskokk er i slekt med solsikken; den spirer opp med gule solfylte blomster og egner seg godt for hjemmedyrking. De anvendte rotknollene ligner litt på ingefær, og kan være litt knotete å skrelle. De kan kokes hele, brukes som erstatning for potet, i supper, puréer og som tilbehør til en deilig kjøttrett. Gourmetkjøkkener i inn- og utland har lenge hatt jordskokk på menyen og tatt i bruk den søte og nøtteaktige smaken til jordskokk.
«Solrota» er god for helsa. Den stimulerer de gode tarmbakteriene og inneholder viktige næringsstoffer som vitamin A, C, jern, kalsium, magnesium og inulin. Jordskokk inneholder karbohydraten inulin istedenfor stivelse; den har omtrent 30% av søtsmaken til sukrose uten å øke blodsukkeret. Jordskokk er derfor spesielt godt egnet som erstatning for vanlig sukker. Det går ufordøyd gjennom tarmen og kan regnes som kostfiber.
Selv om noen ser på jordskokk som en luksusvare, er den en robust plante som tåler kulde, frost og varmebehandling mot sopp. Jordskokk har foreløpig ingen skadedyrproblem eller problemer med tørråte. Den er egner seg med andre ord svært godt for økologisk dyrking. I det siste har man i Norge begynt å lage chips av jordskokk, som kalles solrotchips.
Jordskokk-blomster.
Foto av Randi Seljåsen


Du kan fint dyrke jordskokk selv, dersom du har en liten hageflekk. I linken her ser du hvordan: