torsdag 23. august 2018

Kvassdå – Skremte spøkelser

Foto: Dag R. Linnerud

Kvassdå er en vakker forunderlig urt med et artig utseende, som jeg snublet over på en skogsvei i Redalen. Denne ettårige urten i leppeblomstfamilien dukker opp på denne tiden i juli og august. Blomstene kan ligne litt på skremte spøkelser med gapende munn. Den vokser over hele landet og er særlig utbredt ved åkrene, ved steinrøyser, sauehellere, i skogkanten og ved havets strender. Stengelen på planten er greinet og stivhåret og den blir sjelden mer enn 80 cm høy.
Den slekter på guldå, vrangdå og dundå. Tre andre urter som klassifiseres under “sommerettårigugress”. Blomstene ser ut som lettere forskremte spøkelser eller rare hvitkledde koner med stor hårmanke, som lurer på hvor de er på vei. Kanskje ikke så rart når en vet at meisene sanker og tar med seg frøene oppi trærne, som vintermat. Det er slik frøene spres. Derfor kan en også finne kvassdå voksende i gamle trær. Utseende kan jo planten ha fått for å skremme eller tiltrekke seg fugler og insekter for pollinering.  
Kvassdå er i familien med mange sterke medisinske urter som blåkoll, timian, bergmynte, engsalvie m.fl., så det kan være at den har vært brukt i folkemedisin, selv om den kategoriseres som ugress. Kvassdå har blitt brukt som omslag mot hudsykdommer, men her finnes det heller lite kildeinformasjon. Noen ganger kan det imidlertid være nok å glede seg over en vakker og forunderlig urt i den ville norske faunaen.   
*
DagR, 2018