torsdag 10. august 2017

Sur som rognebær

Rogn (Sorbus aucuparia). Foto: Dag R. Linnerud 
Ja no´æn ill, så sur som rognebær,” synger Hellbillies om “gamle Bryn” i låta “Sur som rognebær.” Og det stemmer at rognebæra er sur og bitter, men det fins triks som hjelper mot det: Når en skal bruke rognebær i matlaging går det an å legge de ei natt i fryseren, eller vente med å høste dem til etter den første nattefrosten, da blir det meste av den sure og bitre smaken borte. Rognebæra er faktisk en anvendelig bærskatt, som mange lett glemmer når de hauser innover i skogen for å plukke blåbær, tyttebær, molter og sopp. Men sannheten er at rognebæra egentlig ikke er ei bær, men botanisk sett et lite eple, som tilhører eplegruppen. Visste du forresten at rognebær er en viktig ingrediens i brennevinet Gammel Dansk?

Rognebær i matlaging
I matlagingen egner rognebær seg godt til å lage syltetøy (se oppskrift), gelé og ha med som en ingrediens i viltsaus. Det går også fint an å lage hjemmelaget te av tørkede rognebæblader og krydderdram av rognebær.

Rognebær som medisin
Rognebær inneholder aktive stoffer som gir helsegevinst. Både frukt, blader og bark har blitt brukt til medisin. Rognebær har særlig blitt brukt mot nyreplager (som nyrestein), leddplager og gikt. En av rognebæras egenskaper er at den gjør blodet alkaisk og er blodrensende. Rognebær inneholder naturlig sorbitol (et søtstoff som diabetikere kan bruke) og rikelig med C-vitamin. Samene knuste og tørket rognebær. De kokte barken på rognebærtreet sammen med urin, og brukt blandingen på betente sår.

Tor framstilt i det islandske manuskriptet
«NKS 1867 4to» fra 1700-tallet

Rognebærtreet var et magisk tre
Det ble laget runer av greiner på rognebærtreet. Rogn ble brukt som tuntre og en lagde også ski av rogn. I gamle sagn sies det at rognebærtreet var viet til guden Tor. I middelalderen ble rognebærtreet sett på som et hellig og beskyttende tre, som vernet huset mot hekser, lyn og torden, og onde ånder. Ett av de engelske navnene på treet er Witch-wood. En trodde at rogn som spirte opp i hulrom i andre trær var den mest kraftfulle. Et kjent værtegn med rognebær, er at mye rognebær gir lite snø om vinteren. Men et annet værtegn som motsier dette; er at hvis det blir mye bær, så trenger fuglene mye mat, og da blir det mye snø om vinteren.   


Her er Helsejentenes oppskrift på rognebærsyltetøy:

1 kg. rognebær
0,7-1 kg. sukker. Kan erstattes med Sukrin, Stevia eller Bjørkesøt.
Ca. 1/2 liter vann
Evt. 1 liten dæsj konjakk til slutt

*