søndag 17. juni 2018

Norske trolldomsplanter – Reinfann (Tanacetum vulgare)

Illustrasjonen er hentet fra Thomé: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz
Reinfann gjorde seg fortjent til å bli kalt udødelighetens urt, siden lik som ble smurt inn med reinfann bare i liten grad ble angrepet av mark. Det beskyttet den døde mot forråtnelse i lang tid. Kan det ha vært reinfann som Olav den Hellige ble smurt inn med etter sin død mon tro?

Reinfann som trolldomsplante
Reinfann har en stor plass i tradisjonell folkemedisin. Hildegard av Bingen forteller at urten ble brukt mot nesekatarr og uteblitt menstruasjon. Den har også blitt brukt som middel mot orm og fordøyelsesbesvær. Og i følge den tyske urtelegen Otto Brunfels ble reinfann anvendt innen trolldomsmedisin ved at barnet ble holdt i røyken fra planten, slik at ingenting ondt skulle ramme barnet.

Et avkok av reinfann ble brukt mot kvalme og i noen tilfeller til å fremprovosere abort. Utvortes ble urten brukt i omslag mot kolikk, tannverk, gikt, hevelser og vonde ledd. Reinfann ble også brukt mot solbrenthet og fregner.

Slaverne brukte reinfann som elskovsmiddel. Det var vanlig at ungjentene la reinfannblomster i en linpose, som de puttet under høyre armhule, for å tiltrekke seg friere. Også i kirkene stenket man buketter med reinfann og andre villblomster med vievann før Mariamesse (15/8). Buketten beskyttet mot lynnedslag. Reinfann ble kastet på ilden når det var tordenvær.

I Skottland ble opphakket reinfann lagt på skambeinet til fødende kvinner for å unngå at barnet ble et misfoster eller en bytting. I gammel folketro var en inneforstått med at de underjordiske av og til byttet det nyfødte barnet med sitt eget. Vi finner det samme i norsk huldertro. Reinfann ble med andre ord brukt i en blanding mot forhekselse.

Reinfann har en sterk bitter lukt, som holder seg lenge. Og siden den har insektdrepende og desinfiserende egenskaper, ble reinfann foretrukket som strøurt, og lagt mellom klær og i sengehalmen for å holde lopper og annet utøy unna. Reinfann kunne fordrive både lopper, maur og mus. Tørket og lagt på hyller i spiskammeret eller hengt opp i taket hjalp den mot dette og annet. En kunne gni inn pelsen på hunder og katter, og et preparat av reinfann ble brukt til å drepe skabb, lus og lopper på mennesker. Men viktig å vite at planten inneholder det giftige terpenet tujon, som gjør at planten kan føre til forgiftninger både ved innvortes og utvortes bruk. Så lite som ti dråper reinfannoljer kan visstnok være dødelig! Likevel lagde man før i tiden et avkok eller en te av tørkede reinfannblader, for å kurere innvollsorm. I dag er det naturligvis tryggere midler å finne mot innvollsorm.
*

Kildetekst:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/tana_vul.htm