Molteplanten er en flerårig urt i rosefamilien. |
De innfødte amerikanerne visste å ta i bruk moltevekstene på mange vis. De kokte et avkok av molteplanten som ble brukt som
“kvinnemedisin” ved vanskelige fødsler. Et avkok av roten og stenglene ble
brukt av kvinner, som ønsket å bli gravide. I tillegg ble roten brukt til
behandling av hoste, feber og tæring.
Også våre polfarere og sjøfolk tok med
seg molter og brukte dem som mat og forebyggende medisin mot skjørbuk. Det er
særlig den høye innholdet av vitamin C i moltebærene som kan forhindre
skjørbuk. Moltene inneholder også benzosyre, som gjør at de har en lengre
holdbarhet enn de fleste andre bær.
Molter regnes for å være en
delikatesse i mat og deserter. Moltene, med sin bløthet og unike smak, er
nydelig i likører, syltetøy, moltekrem og til is for å nevne noe. Moltene er kostbare
å kjøpe på butikkene, så det er forståelig at folk ofte holder sine
molteplasser for seg selv. Moltene er først rødlige og harde, og gyllen gule
når de modnes. Når moltene er modne, er de særdeles lett å plukke, og det er
lite rensing som skal til i etterkant.
I år er moltene tidlig modne i
Akershus (medio-slutten av juli), så dersom du vet om et godt moltested i nærheten av der du bor, kan
det være lurt å ta en befaring nå. Det er en flott følelse å komme til en åpen
glenne mellom furutrærne, og se den glitrende gullbæra som ligger spredt utover
myra.
Oppskrift på moltesyltetøy
1 kg moltebær
ca. 200 gr. sukker eller naturlig sukkererstatning
(Stevia, honning, etc.)
Ha multer i en kjele og kok opp. Tilsett
sukker og la koke
i ca. 5 min. Trekk kjelen av plata og fyll syltetøyet på rene
varme glass mens syltetøyet er varmt. Sett på lokk.
Kan også fryses ned.
i ca. 5 min. Trekk kjelen av plata og fyll syltetøyet på rene
varme glass mens syltetøyet er varmt. Sett på lokk.
Kan også fryses ned.