Hva har geita med geitrams å gjøre? Er
det fordi geita er så glad i denne planten at den har fått navnet geitrams? Eller
er det kanskje bare et morsomt tulleord? Planter har fått navn etter norrøne
guder og gudinner, Kristus, disipler, erkeengler, og særlig jomfru Maria er
god representert i den norske faunaen. Men folkelige kallenavn på planter kan
like godt komme fra dyrene, som hundekjeks, storkenebb, revebjelle, tranehals
og gåseblom. Nå er det kanskje flere dyr som har likt geitramsen enn geita, for
planten lyder også navn som grisegras, bjønnjtortna, sautortn,
trollkjerringrokk og brureblomst.
Geiterams som medisinplante
Geitrams vokser tett i tett i
skråninger, ved åkrene, på hogstfelt og i veikanten. Blomstene har en
rosa-purpur farge, smale lanseformede blader og blir ofte rundt en meter høye. I
tillegg til at geitramsen er vakker å se på langs veien, har den en lang
historie som medisinplante. Geitramsplanten ser ut til å være
særlig virksom for plager som er knyttet til soppen Candida albicans og
prostataplager (Se link: Urtekilden). Geiteramsen blir også brukt mot alle typer mage- og
tarmproblemer, utvortes på kviser og sår, og for betennelser i munn og svelg, solforbrenning,
insektsstikk og gikt. For å lage urtete av geitrams, tørkes ideelt sett bladene før planten kommer i blomst. Det går fint an å klippe ned stenglene (10-15 stk.) og henge dem opp ned til tørk i et tørt rom. I Polen er det
vanlig å lage et avkok av bladene til å behandle hodepine og migrene, mens i
Tyskland og Østerrike bruker de geitrams de å behandle prostataplager. Geitrams
har både bakterie- og sopphemmende virkning, i tillegg til at den har
antioksidant virkning og er styrkende for immunforsvaret.
Lage geitramssaft
Blomstene har en mild søtlig duft og
er lett å plukke. Ønsker du å lage geitramssaft, starter du med å plukke ca
150 gram friske blomster. Hjemme skyller du blomstene godt i en sil eller
tilsvarende, før du legger dem i en romslig glassbole. Kok opp 1 liter vann
blandet med 25 gram sitronsyre (jeg erstattet sitronsyren med vanlig sitron) og
ca 4 dl. sukker. Sukkeret kan erstattes med Stevia eller annen sukkererstatning,
men det går ut over konserveringsevnen til saften. Når vannet har kokt opp og
sukkeret har løst seg opp (rør jevnlig under oppkokingen), helles
vannet over blomstene i glassbollen. Legg gjerne noen sitronskiver over. La
blandingen stå i kjøleskapet med plastfolie over, i en fire, fem dager. Saften
siles så over på sterile flasker. Holdbarheten til den ferdige saften er ca. 1
uke i kjøleskap, men saften kan også fryses ned.
Geitramssaft
150 gram friske blomster
ca. 4 dl. sukker (eller
sukkererstatning om ønskelig)
25 gram sitronsyre
1 liter vann
*