Jordskokk rotknoll. Foto: Dag R. Linnerud |
Indianerne kalte
jordskokk for sun root. Det er nok fordi jordskokk er i slekt med solsikken;
den spirer opp med gule solfylte blomster og egner seg godt for hjemmedyrking.
De anvendte rotknollene ligner litt på ingefær, og kan være litt knotete å
skrelle. De kan kokes hele, brukes som erstatning for potet, i supper, puréer
og som tilbehør til en deilig kjøttrett. Gourmetkjøkkener i inn- og utland har
lenge hatt jordskokk på menyen og tatt i bruk den søte og nøtteaktige smaken
til jordskokk.
«Solrota» er god for helsa. Den stimulerer de gode
tarmbakteriene og inneholder viktige næringsstoffer som vitamin A, C, jern,
kalsium, magnesium og inulin. Jordskokk inneholder karbohydraten inulin
istedenfor stivelse; den har omtrent 30% av søtsmaken til sukrose uten å øke
blodsukkeret. Jordskokk er derfor spesielt godt egnet som erstatning for vanlig
sukker. Det går ufordøyd gjennom tarmen og kan regnes som kostfiber.
Selv om noen ser
på jordskokk som en luksusvare, er den en robust plante som tåler kulde, frost
og varmebehandling mot sopp. Jordskokk har foreløpig ingen skadedyrproblem
eller problemer med tørråte. Den er egner seg med andre ord svært godt for
økologisk dyrking. I det siste har man i Norge begynt å lage chips av
jordskokk, som kalles solrotchips.
Jordskokk-blomster. Foto av Randi Seljåsen |
Du kan fint
dyrke jordskokk selv, dersom du har en liten hageflekk. I linken her ser du
hvordan: