mandag 26. september 2016

Tistlene - blomsterengas tenåringer

Jeg kan ikke annet enn å beundre åkertistlene, som står spredd utover blomsterenga som en gjeng med yppende tenåringer med lilla hårfarge. Motstridige, seiglivede, vakre på sin måte med piggene ut mot alle som kommer for nært på. Åkertistlene hisser ofte på seg bøndene, som er redd for at de skal ta plassen til kornet. Bøndene går da til aksjon, som en stormtropp i full utrustning, og sprøyter på med giftstoffer eller hakker opp tistlene etter beste evne. Til og med husdyrene lar være å spise tistlene, selv når alt annet spiselig er spist opp.
Åkertistel
Åkertistlene, de yppige tenåringene, tilhører kurvplantefamilien og er 2- eller flerårige, og har parflikete eller tannede blader og rødfiolette eller gule blomster. Det fins mange ulike tistler: Kåltistel, veitistel, dvergtistel, hvitbladtistel, safrantistel, gulltistel, eseltistel og mariatistel for å nevne noen.
Mariatistel er en fantastisk medisinplante
Hardføre planter inneholder også ofte sterk og god medisin. Mariatistel gjør nettopp det. Hvis leveren har fått mye å jobbe med, som for eksempel mye medisiner, alkohol eller fet mat, kan det lønne seg å rense den. Det gjøres enkelt med mariatistel.
Mariatistel er blitt brukt i hundrevis av år mot leverskader. Særlig i sørlige land i Europa, som Tyskland, Frankrike og Belgia, har den vært en kjent del av folkemedisinen. Legenden sier at mariatistelen grodde på et sted der jomfru Maria sølte noen dråper brystmelk. Den er blitt brukt mot lever-, lunge- og gallesykdommer, gulsot, hepatitt og migrene. Også psoriatikere kan ha nytte av den.
Flere forsøk, både på mennesker og dyr, har vist at den motvirker fordøyelsesproblemer som skyldes leverskade, renser leveren og hjelper til med å bygge opp skadet levervev. Man kan spise tistelen hel, men en kan også få i seg de gode stoffene gjennom ekstrakter og kapsler, som fås kjøpt i de fleste helsekostbutikker.
Magisk bruk av tistler
Listen over den magisk bruken av tistlene er lang: Tistlene har blitt brukt som beskyttelse mot fiender, tyver, onde krefter og negativitet. Du kan strø tistler rundt hjemmet ditt eller bygningen som du ønsker å beskytte. Tistlene kan gi økt styrke og energi, for å oppnå uimotståelig kjærlighet, for helbredelse, for å drive ut ånder og bryte trylleformularer. Når du føler at livet er tungt, kan du legge tistler under hodeputa di. Er du plaget med uklarhet i tankene dine: Kok opp noen tistler og snus inn duften, det hjelper deg til å åpne opp i begrensede tankemønstre.
Mariatistel

Plantenes symbolverdi
Mange planter som er i kategorien ugress viser seg ofte å være viktige medisinplanter. Brennesle, løvetann, mjødurt, geiterams og tistler er eksempler på det. Alle planter kan fungere som læremestre for oss mennesker, slike er det også med tistlene. Når vi studerer planten og speiler oss i den, kan vi se symbolverdien til den bestemte planten. Symbolverdien utgjør karakteregenskapene eller personligheten vi tillegger planten. Det som kommer i tillegg til selve nytteverdien til planten. Farge, form, lukt, smak, miljøet rundt planten, sier oss noe om plantens symbolverdi, og hva vi kan lære av den. For å finne ut av dette må vi bruke vår egen intuisjon og innlevelsesevne. Planter med torner og pigger har ofte blitt brukt som beskyttelse. Blomster med sterke og klare farger, som roser, forbindes med kjærlighet. Den symmetriske lotusblomsten brukes som et symbol på å være opplyst osv.
Tistlene viser oss at vi er sterkest når vi står sammen. Det er i orden å stikke tilbake når noen angriper oss. Som tistlene er vi alle forbundet i jordas rotsystem. I det fysiske gir vi næring til hverandre. Vi strekker alle hals mot himmelen og er hverandres øyne – ingen ser hele bildet – men sammen ser vi en større helhet.
*
DAGR 2015