tirsdag 17. april 2018

Ramsløk – kurams – trollstut (Allium ursinum)



Ramsløk er nordens ville hvitløk, som har gjort seg fortjent til artige kallenavn som trollstut og kurams. Et skatt å plukke til salater, supper, gryter, sauser og pesto. Nå (i mai og juni) går det an å finne den gjeveste løken med duggfriske blader i naturen. Den finnes lettest i kyststrøkene i Østfold, Oslofjorden, Vestfold, Telemark, Agderfylkene, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal og Trønderlag, men du kan også være heldig å finne den i innlandet. Både løken, blomstene og bladene på planten kan brukes. Ramsløken trives best i løvskogens skyggefulle områder, der det er fuktig og næringsrik jord. Den kan forveksles med liljekonvall (Convallaria majalis). Bladene er mørkegrønne lanseformede og halvveis vridde. Liljekonvallens blader er blankere og stivere og mangler helt løklukten. Dersom du er i tvil kan du brekke et blad på midten og lukte. Du vil da kjenne at ramsløken utskiller en tydelig hvitløksduft. Vær oppmerksom på at liljekonvallen er giftig og ikke skal spises. Når ramsløken står i blomst, har den hvite blomster som sitter i skjermlignende blomsterstand. 
Medisinske virkninger
Ramsløken har vært brukt som mat og medisin helt fra oldtiden. Ramsløken har særlig gunstig virkning på tarmsystemet og er et godt middel ved tarmbetennelser som ulcerøs kolitt og Chrons sykdom. Sterk te som lages av ramsløk, kan sågar brukes som klyster. Akkurat som hvitløk har ramsløken en kraftig antibakteriell virkning og er derfor et naturlig antibiotikum. Frisk plantesaft fra ramsløk beskytter hjertet, balanserer blodtrykk, kolestrol og forbedrer blodsirkulasjonen. Den er bra for huden, svelg og luftveier. Utvortes kan plantesaften smøres på huden for behandling av revmatisme og giktplager. Knuste ramsløksblader kan legges direkte på betent hud, byller og sår. Lag et omslag som du bytter ut 2-3 ganger om dagen.
Vårkur av ramsløk
Slik gjør du: Putt en neve blader og et glass kaldt vann i en blender. Drikk så juicen som den er. Bruk mer vann hvis den blir for sterk. Drikk 1 glass av blandingen i to-tre uker.
*
Se video her: Plukke ramsløk
Aktuelle linker:

søndag 8. april 2018

13 gode grunner til å spise avokado og hvordan du kan dyrke din egen avokado hjemme

Avokadotre. Bildekilde: plantemagasinet.no
1) Avokado er rik på folsyre, som er et viktig stoff for mor og barnets utvikling i svangerskapet.
2) Avokado er en hovedkilde til vitamin C, som virker som et antioksidant. Antioksidanter forebygger bl.a. kreft, kardiovaskulære sykdommer og Alzheimer.
3) Avokado inneholder store mengder vitamin D, som er spesielt bra for skjelettet.
4) Avokado inneholder høyt nivå av vitamin E, som er viktig for nervesystemet.
5) Avokado hjelper til med å balansere kolesterol-nivået i kroppen.
6) Avokado inneholder vitaminer A, C, B6, B12 og K, som styrker og beskytter immunsystemet. Vitaminer som også beskytter mot kreftceller.
7) Avokado inneholder rikelig med fettsyrer som styrker hjernen.
8) Avokado har afrodisiske egenskaper og inneholder kalium og fiber som regulerer blodsirkulasjonen.
9) Avokado er flott for hukommelsen p.g.a. fettsyrene.
10) Avokado styrker øynene og netthinnene, slik at de bedre tåler solens UV-stråler.
11) Avokado hjelper til med å revitalisere huden og gjenopprette hudens fleksibilitet.
12) Avokado beskytter munnhule og svelg.
13) Vekttap kan oppnås med et kontrollert inntak av avokado, som øker metabolismen, stoffskiftet og kontrollerer fettnivået i blodet, mens overdrevent inntak av avokado kan øke vekten hos noen mennesker. Det anbefales derfor at avokado spises i moderate mengder hele tiden.